top of page

Rusten is Trainen!

Ik weet het nog goed: het eerste jaar dat ik me liet coachen voor een marathon. Mijn coach moet gek geworden zijn van mijn vragen: waarom moet ik aan zo'n laag tempo lopen? Moet ik niet veel langer lopen dan 30km? Moet ik twee weken rustiger en minder trainen? Ben ik dan niet heel mijn opgebouwde conditie kwijt tegen de wedstrijd? Last van mijn heup... Ik kan me niet veroorloven rust te nemen toch?!


Mijn klanten zijn vaak ook verbaasd dat hun conditie maar niet betert: ik heb vorige week elke dag minstens 30min intensief gesport! Ik had wel spierpijn, maar dat heb ik er weer uitgelopen de volgende dag hoor! Ik kon dit weekend niet gaan lopen dus heb ik maar 3 dagen na elkaar gelopen. Maar elke dag ging het precies minder en minder goed?! Ik snap er niets van! Hoe meer ik sport hoe minder goed ik lijk te worden?!


Wel... Dat zou zowaar eens kunnen! Ik geef hen op zo'n momenten altijd heel duidelijk mee: "RUSTEN IS TRAINEN!". En leg hen dan kort het principe van supercompensatie uit. Supercompensatie is het herstel van het lichaam na een trainingsimpuls tot boven het oorspronkelijk niveau. Dit wil zeggen dat wanneer je traint je prestatievermogen eigenlijk daalt. Dit niveau stijgt maar pas opnieuw tijdens een rustperiode. Sterker nog: het prestatievermogen stijgt zelfs tot iets boven het oorspronkelijke niveau om daarna opnieuw te dalen tot de beginsituatie voor de training.


Het is dus de oefening een nieuwe trainingsprikkel te geven op dat moment dat het hoogste niveau wordt behaald (zie grafiek). Zo zal op langere termijn je prestatieniveau stijgen. Verdere theorie hieromtrent ga ik jullie besparen. Maar hopelijk heb ik jullie wel kunnen overtuigen voldoende rust te nemen tussen twee trainingen door, maar ook weer niet te veel rust! Maar wat dan met die topsporters? En jij traint toch ook elke dag? Klopt, maar wij hebben dit systematisch moeten opbouwen. Voor mijn eerste marathon liep ik maar 3x/week. Ondertussen lukt het me om bijna dagelijks aan sport te doen. Maar natuurlijk niet elke dag even intensief: pittige intervaltrainingen worden afgewisseld met hersteltrainingen.


Ieder sport op zijn of haar niveau. Het kan perfect dat je maar 2x/week intensief kan sporten. De andere dagen is het dan niet verkeerd om eens te gaan wandelen of een rustige fietstocht te maken. Of doe wat spierversterkende oefeningen als blessurepreventie. Maar blijf vooral niet in die zetel zitten! Wees ook niet te snel teleurgesteld als je niet meteen resultaat boekt. Conditie opbouwen vergt tijd en inspanning. Het is simpelweg een kwestie van volhouden! En lukt het je moeilijk alleen? Dan hoor ik graag hoe ik kan helpen!77 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page