top of page

2020: Mijn Sportief Jaaroverzicht...

2020... Wat een jaar... Hoe kunnen we dit jaar beknopt omschrijven? Laten we het maar proberen!

2020 was het jaar van 2 grote doelen: een recordtijd lopen op de marathon van Düsseldorf en een eerste deelname aan De hel van Kasterlee, een winterduathlon van respectievelijk 15km lopen, 117km MTB'en en 30km lopen. Ik zou weten wat te doen op sportief vlak! Want ik had nog maar enkele maanden een MTB. Dus er moest nog wat schrik worden overwonnen en technieken aangeleerd!


En toen sloeg het noodlot toe: Corona, of Covid-19, of hoe moesten we dat virus nu juist noemen. Het zal wel meevallen... Een nieuwe griep... Even goed oppassen en we zijn er zo vanaf! Niets was minder waar...


Alle activiteiten en sportwedstrijden vielen weg. Düsseldorf bleef echter behoorlijk lang volhouden dat de marathon nog zou kunnen doorgaan. Dus ik bleef voor de zekerheid maar trainen. Het ging super goed! Ik was nog nooit zo in vorm. Dus ergens hoopte ik nog op een mirakel. Dat bleef echter uit! Ik besliste toch een marathon te lopen 'vanuit mijn kot' of toch 'in de buurt van mijn kot'. Ik stippelde een parcours uit zodat ik elke 14km bij mij thuis mezelf opnieuw kon bevoorraden. Mijn vader kwam af en toe met de fiets eens een fotootje nemen en polsen hoe het verliep. Ik vertrok sterk en was na een dik uur al opnieuw thuis voor een nieuw drankje! "Zou het me lukken om onder de 3.15u te kunnen lopen? Dat zou 4 minuten sneller zijn dan mijn recordtijd... Ik liep op wolken en kon de laatste kilometer nog een beetje versnellen! Ik klokte af op 3.09u en kon het zelf amper geloven! Super blij, maar ook lichtjes teleurgesteld dat ik dit niet officieel kon maken.


Zo, de marathon uit mijn systeem, die triatlon in mei zal het ook niet worden, dan maar alle focus alvast op de Hel. De fietsconditie en MTB-skills wat aanscherpen en blijven lopen. Zonder dat we het zelf hadden verwacht konden we midden juni naar Slovenië vertrekken. Onze thuis in de zomermaanden. Daar zou ik mijn MTB-skills naar 'another level' kunnen brengen. Alles is daar natuurlijk interval. Ga je lopen moet je de eerste 500m al bergop. MTB'en is hier met klimmen en dalen over voornamelijk stenen... Iets wat ik nog niet gewend was. Af en toe miste ik dan ook de singletracks van de Lilse Bergen wanneer ik weer bijna in mijn broek deed van een rotsachtige afdaling. Laten we stellen dat ik misschien wel 'Queen of the Mountain kan zijn, maar zeker niet 'Queen of the Downhill'! Ik klom even snel dan ik afdaalde... Maar wat een prachtige omgeving om te fietsen! Meermaals met kippenvel na een beklimming! Maarja... "What goes up, must come down...!"


En dat werd ik al eens gewaar aan het lijfje. Veel te gespannen op de fiets. Ik kreeg al snel last van schouders en rug. Ook de knieën bleven niet gespaard door het klimmen en dalen tijdens het lopen. En in zo'n mooi land als Slovenië heb je wel zin om te gaan wandelen, lopen en fietsen, maar veel minder in de Core Stability. Veel materialen had ik niet bij buiten wat rekken en een Suspension Trainer. Maar daar kom je al een eind mee! Het daagde me uit inventief te zijn! En zo lukte het me af en toe toch om eens aan die boom te gaan hangen en de probleemzones aan te pakken.


Ondertussen begonnen de coronacijfers overal wat te dalen. Dus het zag er nog goed uit voor De Hel. Vastberaden bleef ik verder trainen. Midden september keerden we terug naar België. Na een dikke week een nieuwe lactaattest. Mijn waarden waren niet waarop ik had gehoopt. Maar dat kwam door de bergen. Dit zouden we snel weggewerkt krijgen in plat België. Ik moest opnieuw aan een lagere hartslag dan normaal (en dus tempo) gaan lopen. Het vlotte niet zoals ik hoopte maar gaf niet op! Die Hel moest en zou ik tot een goed einde brengen. Zo'n jaar moest toch in stijl worden afgesloten! MTB'en ging dan weer wel veel beter! Hier fietsen was plots een eitje geworden! Juist aan de snelheid en conditie moest nog wat gewerkt worden, net zoals bij het lopen.


Maar dan werden de cijfers weer dramatisch... En het was al snel duidelijk: dit jaar geen Hel van Kasterlee. Ik zou het ook niet zien zitten na een hele dag modder ploeteren te finishen in een lege sporthal, zonder rode loper, zonder juichend publiek. Ik staakte de zware trainingen, raakte lichtjes oververmoeid en was op dat moment stiekem blij dat ik even op de rem mocht. Een corona-hel ging ik me besparen. Ik zou gewoon opnieuw wat gaan genieten van mijn trainingen, even geen doel voor ogen.


En toen kwam Els op de proppen met haar einddoel van 2020. Ze wilde het jaar afsluiten met 2x 20km op een weekend en vroeg of ik geen zin had om 1x mee te lopen. Dat zag ik zeker zitten! En ik gaf aan dat ik zelfs 2x wilde meelopen.

Op 26 december om 11u stonden we samen aan de start. Het was koud, maar verder mooi weer. Tom en Ellen waren onze bevoorrading en windstoppers op step en fiets. Els wilde graag aan 5.05min/km gemiddeld lopen. Maar al snel voelde ze dat er meer in zat, dus bleven we netjes onder de 5.00 en klokte dag 1 af op 4.56min/km. Dag 2 zou nog sneller moeten. Maar de voorspellingen waren niet super... Stormweer met windkracht 6 op het menu. Tom liet zijn step thuis en begeleidde ons nog op de fiets in regenpak (goed zot in dit weer, maar heel dankbaar). Els gaf aan dat het bijna onmogelijk was om de tijd van gisteren te verbeteren met deze wind. Ze wilde proberen 4.58 aan te houden en de laatste 2km te versnellen. Ik vond precies dat we toch in het begin (bij wind in de rug) moesten proberen wat meer tempo aan te houden. We zouden toch slabakken bij wind op kop. Het was afzien! Tom en ik deden ons best Els uit de wind te houden (tot Els bijna over mijn voeten struikelde... Toen durfde ik niet meer te dichtbij lopen) en het tempo aan te houden. Veel versnelling zat er niet meer in de laatste 2km, maar wel de laatste 100m! Op een dag dat 2020 goed omschreef finishten we aan een gemiddelde van 4.48min/km.


En zo mochten we 2020 toch nog mooi en sportief afsluiten. Het voorjaar van 2021 is er hoogstwaarschijnlijk ook aan. Enkele Strava-challenges dan maar en verder trainen voor de Hel van 2021!!

Hopelijk vinden jullie volgend jaar ook nog de moed te blijven sporten en bewegen. Lukt dit toch moeilijker dan gehoopt help ik jullie graag op weg naar een gezond en sportief 2021. Geniet nog van de feestdagen! Afsluiten doe ik met deze wijze woorden: het verschil wordt niet gemaakt tussen kerst en nieuw maar tussen nieuw en kerst! Santée!125 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page